• slika1.jpg
 • slika1a.jpg
 • slika2.jpg
 • slika2a.jpg
 • slika2aa.jpg
 • slika3b.jpg
 • slika5.jpg
 • slika6a.jpg
 • slika6b.jpg
 • slika6c.jpg
 • slika7.jpg
 • slika7a.jpg
 • slika8.jpg
 • slika9a.jpg
 • slika10.jpg
 • slika12.jpg

Firenze-Faenza, 25-26 maggio 2019
Ultramaraton 100 km del Passatore održava se zadnje subote u svibnju sa startom (15:00) u Firenzi (piazza del Duomo) i ciljem u Faenzi (piazza del Popolo). Najcjenjenija je stotka u Europi koja se održava od davne 1973. godine. Passatore je nadimak popularnog lika iz 19. stoljeća koji je bio za Romanju nešto slično kao Robin Hood za Englesku. Na ovoj mitskoj stotki iskovano je jedno od najpoznatijih imena ultraške scene u svijetu. Giorgio Calcaterra je tu pobjeđivao 12 puta za redom. U zadnjih 5 izdanja u ženskoj konkurenciji pobjeđuje naša Splićanka Nikolina Šustić. Talijani je zovu „La Regina del Passatore“.

passatore

Ove godine je ujedno bila i Prvenstvo Hrvatske na 100 km. Dakle, Nikolina je stigla do svog petog uzastopnog slavlja i to s rekordom staze – 7:31:04, druga je bila Talijanka Federica Moroni, a do trećeg mjesta dotrčala je neuništiva Veronika Jurišić iz AK Sljeme. U muškoj konkurenciji slavio je domaći ultraš Marco Menegardi, drugi je bio Sergej Popov iz Ukrajine, a treći član AK Sljemena Dejan Radanac. Njegovo vrijeme 7:23:36 novi je hrvatski rekord na 100 kilometara.
Startninu je platilo 3410, startalo je 3133 a utrku je završilo 2688 sudionika.

Rezultati Prvenstva Hrvatske

 PH

 

Kako smo se pripremali za ovu utrku ?! A kako se uopće pripremati za 100 km ?

Pa kao prvo mnogo smo trčali u prva četiri mjeseca 2019. godine. Neki više neki manje ali uglavnom
preko 100 km tjedno. Naravno da bi poslije prvog iskustva neke stvari promijenili. Trčali smo i dosta maratona. Sandra i Oliver Bosnić imali su 4 maratona u 30 dana. Bilo je ovako :

Sandra i Oliver Bosnić

10.03. Brescia Marathon
            07.04. Rotterdam Maraton
            14,04, Rijeka Maraton
            28.04. Padova Marathon
            05.05. Prag Maraton

Krste Latin

10.03. Brescia Marathon
            14,04, Rijeka Maraton
            28.04. Padova Marathon

Marijana Katić

10.03. Brescia Marathon
            07.04. Rotterdam Maraton       

No kao što se vidi, niti puno maratona nije garancija da će te završiti utrku od 100 km !!!

Što reći, što napisati a da ne izgleda prenapuhano ? Važno je dočarati izuzetne napore svakog pojedinca koji tjera svoje tijelo do krajnjih granica ne bi li se dokopao cilja u Faenzi. 100 km ovako na papiru i ne izgleda tako zastrašujuće no kad se iz Firenze popnete na najvišu točku trase od 913 mn/v a tek ste na polovici puta, shvatite koliko je to zastrašujuće velika razdaljina.

Da li smo kao klub mogli bolje ?

Naravno, uvijek se može bolje, ali uz ovakve ho-ruk pripreme napravili smo i više nego „dobar posao u Italiji“. Utrku je startalo četvero članova kluba - Sandra Bosnić, Marijana Katić, Krste Latin i Oliver Bosnić. Utrku su završili Marijana Katić u vremenu 10:56:09, Krste Latin u vremenu 11:18:55 i Sandra Bosnić u vremenu 14:10:33 dok je Oliver Bosnić odustao na 80. km. Dakle 75% uspješnosti.

          Ovdje se ne govori o lošim pripremama pojedinaca u trkačkom smislu, već se govori o logistici tj. o potpori i servisiranju trkača tijekom utrke. Naravno nitko nema ni trunke zamjerke na Irenu Turinu koja nas je čekala na 68. km. Dapače Irena je sjajno odradila posao ali jedan auto potpore tijekom utrke je malo.

          Evo primjera : Krste je na svoje stvari čekao više od 10 minuta, a Sandra skoro 20 minuta na 48. km, najvišoj točki trase Colla di Casaglia. Takve stvari bi bile izbjegnute da smo imali i drugo auto potpore ili da smo Ireni rekli da nas čeka na 48 km sa stvarima. Jednostavno nismo znali kakva su pravila s kretanjem auta. Svakako bi bilo poželjno imati i jednog biciklistu na trasi koji bi pratio trkače. Ako bude „drugi put“ morat ćemo puno ozbiljnije razraditi logistiku utrke i to u detalje.
Ovako stvarno za malo nam je umaklo postolje u muškoj konkurenciji Prvenstva Hrvatske. Krste je bio četvrti s 12 minuta zaostatka za trećim, dok je Marijana bila peta sa zaostatkom od 53 minute. Ako budemo ponovo išli na Passatore, to mora biti puno ozbiljnije i nikako samo 3 dana.
         Ne znamo, odnosno nemamo podataka da li je koja Zadranka istrčala 100 km del Passatore u prijašnjim izdanjima! Marijana Katić i Sandra Bosnić su to napravile na 47. izdanju. Prve ultrašice u Zadru?! Za Krstu Latina poprilično smo sigurni da je prvi Vodičanin koji je istrčao ovu mitsku utrku, najcjenjeniju stotku u Europi.alttimetria